Hela programmet kommer finnas här i början av januari. Just nu kan du ta del av programmet för seminariet till professor Jan Svanbergs minne.
Anmäl dig till de olika programpunkterna till info@fornminnesforeningen.com. Ibland är det begränsat antal deltagare, så meddela alltid att du vill delta om du vill vara säker på att få plats. Arrangemangen är för alla våra medlemmar. Vi prickar av dig innan det börjar.
Har du inte någon e-postadress? Anmäl dig via telefon till klubbmästare Linda Qviström tel. 072-72 98 200 alt. ordförande Nanouschka Myrberg Burström, tel. 070-49 41 44.
Du kan även ladda ned vårprogrammet här:
Seminarium för att hedra professor Jan Svanberg
Tid och plats: Lördag 25 januari, kl 13-16, följt av mingel.
Plats: Wallenbergsalen, Östergötlands museum, Linköping Begränsat antal platser. Anmälan krävs och sker via länken nedan. Avgift och anmälan: Deltagande i seminariet inkl. eftermiddagskaffe 100 kr för medlemmar i någon av de tre arrangerande föreningarna och 200 kr för övriga. Minglet efter seminariet, på Restaurant Charles Emils på Östergötlands museum, kostar 140 kr extra. Anmälning och betalning görs senast den 15 januari 2025. Anmälan sker via länken nedan, där också uppgift om betalning finns:
https://forms.office.com/e/uwRvLuqn46
Professor Jan Svanberg, en för många välkänd konstvetare som fokuserat sin forskning på medeltida skulptur och måleri, gick bort våren 2024. Jan Svanberg var också under många år ordförande i Svenska Fornminnesföreningen och ledde ett flertal resor och medverkade som föreläsare i olika arrangemang inte bara i Stockholm och för Svenska fornminnesföreningen utan också i Linköping. För att hedra hans minne och uppmärksamma hans gärning vill vi bjuda in till ett seminarium, arrangerat gemensamt av Svenska fornminnesföreningen, Linköpings domkyrkas vänner och Östergötlands fornminnes- och museiförening.
Program:
Docent Inga Lena Ångström-Grandien. Jan Svanberg – En personligt färgad levnadsteckning
FD Pia Bengtsson Melin, Statens historiska museum, Stockholm. Birgitta rediviva: helgon, anmoder och historisk kvinna
Kaffe/thé paus
Docent Ann Catherine Bonnier, Stockholms universitet. Risinge Mariakyrka och mysteriet med de
tre medeltida dörrarna.
Docent Mia Åkestam, Stockholms universitet. Heliga Birgittas vision av Jesu födelse och Målaren Niccoló di Tommaso.
Efterföljande samvaro i restaurang Charles Emils på Östergötlands museum.
Stenålder i mossens djup: Om unikt välbevarade lämningar från äldre stenålder i Dagsmosse, Östergötland
Tid och plats: Onsdag 19 februari kl. 18.00, digitalt föredrag. Information om detta meddelas senare. Föredraget görs i samarbete med Historiska museet.
I föredraget presenteras resultaten av det senaste decenniets arkeologiska under-sökningar i Dagsmosse i Östergötland, där ett unikt organiskt fyndmaterial från äldre stenålder påträffats. Dagsmosse är ett våtmarksområde beläget öster om Omberg och söder om sjön Tåkern. Mossen var under stenåldern en sjö, som gradvis växte igen. Idag bedrivs industriell torvtäkt på platsen. Under det senaste decenniet har mindre, arkeologiska fältarbeten påvisat en serie av fornlämningar, som dateras till perioden ca 10 000 – 7000 år före nutid. Fyndmaterialet är enastående väl bevarat tack vare att det legat skyddat av tjocka lager gyttja och torv, och hyser därför ett mycket stort vetenskapligt värde.
Emellertid förstörs fornlämningarna kontinuerligt genom den fortsatta torvbrytningen. Fynden omfattar redskap av ben, horn och sten, snidade nätflöten av trä, flätade korgar och ett rikt material av djurben, fiskfjäll och hasselnötskal. På en av öarna i den forna sjön har en 9000 år gammal hus konstruktion undersökts. På den tidigare sjöbottnen intill ön har välbevarade träkonstruktioner i form av fiskfällor och spänger/ plattformar påträffats.
Med Fredrik Hallgren, Stiftelsen Kulturmiljövård.
Trolldom före häxprocessernas tid: Magi i text och ting från vikingatid till reformation
Tid och plats: Onsdag 19 mars kl. 19.00, Historiska museet. Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Föredraget görs i samarbete med Historiska museet.
Trolldomsprocesser, eller häxprocesser, brukar vi i Sverige främst förknippa med 1600-talet. Häxprocesser på den europeiska kontinenten känner vi till från slutet av 1400-talet. Dock fanns det föreställningar kring olika sorters trolldom och trolldomsutövare långt innan dess, i Norden såväl som på kontinenten. Men hur såg dessa egentligen ut under vikingatiden eller medeltiden? Hur kan vi se dem? Vad ändrades med kristendomen? Och hur på-verkar våra uppfattningar om magi och trolldom idag våra tolkningar av häxor och trolldom i det förflutna?
Med Gwendolyne Knight, Stockholms universitet.
Årsmöte med utdelning av Mandelgrenpriset och föredrag av prishålltagaren
Tid och plats: Onsdag 9 april kl. 17.00, Barockhallen, Historiska museet.
Efter föreningens årsmöte håller årets Mandelgrenspristagare föredrag. Vi avslutar med mingel. Mandelgrenspristagaren annaonseras i februari.
Gotlandsexkursion
Tid och plats: 22-24 maj, Gotland.
Fornminnesföreningen planerar en 3-dagars resa till Gotland i vår. Den är tänkt att äga rum 22, 23 och 24 maj och programmet innehåller en rad intressanta arkeologiska och konsthistoriska besöksmål. Observera att programmet inte är spikat utan det kommer att fastställas under våren. Vilka kyrkor som vi ska se beror delvis på vilka arkeologiska besöksmål som väljs. Vidare kan vissa kyrkor ha renovering på gång viket omöjliggör besök.
Resan utgår från Visby. Det innebär att var och en reser till Gotland på egen hand och ordnar sitt boende där. Mer information om detta kommer senare. I korthet ser programmet för Gotlandsresan ut så här:
Muralmålning, Västra Vemmenhög, Skåne. Smörkärnande kvinnor. Lilla Harrie-mästaren, omkring 1500.
22 maj: tur till norra Gotland med start kl 9 och hemkomst senast kl 18. Vi planerar att besöka Stenkyrka, Bungemuseet, fornborgen vid Elinghem och några medeltidskyrkor.
23 maj: tur till södra Gotland med start kl 9 och hemkomst senast kl 18. Vi planerar att besöka Vallhagar (ca 3 km promenad) och några medeltida kyrkor.
24 maj: Stadsvandring i Visby med start kl 9.30 Lunch på Gotlands Fornsal och museibesök på eftermiddagen ingår. Avslutas senast kl 15.
Avgift: 3000 kr (2000 kr för studenter). Lunch ingår, däremot inte boende och resa till och från Visby.
Visning: En funkisborg på Narvavägen
Tid och plats: Historiska museet. Tid meddelas senare.
Historiska museet innehåller inte bara en massa fantastiska föremål utan är också en riktigt spännande byggnad, full av historiska referenser och detaljer. Var hittades inspirationen till tornvalvet och varför gjorde man en liten modell av en landskyrka mitt i museet? Följ med 1:e antikvarie Pia Bengtsson Melin på en visning av museets arkitektur och den konst som finns där. Visningen avslutas med bubbel under robinian på Rosengården.
Med Pia Bengtsson Melin, Historiska museet.